• Adrenalín to je jednoducho PARKOUR

          • Parkurista sa snaží dostať z bodu A do bodu B čo najpriamejšou cestou, prekonávajúc všetko, čo má v ceste a čo sa prekonať dá. Zdoláva prekážky čo najplynulejším a najkrajším štýlom. Le Parkour (Free run) je pomerne novým adrenalínovým športom, i keď parkouristi tvrdia, že tu bol odjakživa.

            Vznikol vo Francúzsku a ako prvý túto disciplínu pomenoval David Belle. Bol to malý chalan, ktorý rád ešte v 80-tych rokoch behával po lese. Keď sa jeho rodina presťahovala do mesta, vo svojom koníčku pokračoval ďalej. Navyše si od svojho otca – vojaka, zobral zopár trikov z bojového výcviku a celé to pomenoval Le parkour. V podstate tohoto športu je slobodný pohyb. Kdekoľvek a akokoľvek.

            Dalo by sa povedať, že ide o to prejsť istú trasu čo najpriamejším a najplynulejším spôsobom. Kde iný vidia prekážku, parkourista vidí výzvu. Naše snaženie sa možno niekedy podoba na triky z filmov ako napr. Matrix či Spiderman. Parkour v sebe zahŕňa prvky akrobacie, gymnastiky, bojových športov, behu a takzvaných streetových športov.

            Na parkour treba dobrú fyzickú kondíciu, ale aj správny odhad svojich schopností a duševnú prípravu. Parkour je viazaný na mestské prostredie, ktoré poskytuje dostatok prekážok na trénovanie. Schody, zábradlia, múriky a múry, kolmé steny sa dajú prekonať aj bez pomôcok, iba vlastnou šikovnosťou a mrštnosťou. Jednou z hlavných predností je, že nie je nutné špeciálne vybavenie.

            Na začiatok stačia kvalitné tenisky. Parkour si môže vyskúšať takmer každý. V skupinách sú členovia už od dvanástich rokov, každý si môže stanoviť svoje hranice a nemusí to byť práve zdolávanie tých najnáročnejších prekážok. Najlepšie je, ak začiatočníci trénujú v skupinách pod dohľadom skúsenejších. Parkour rozvíja kondíciu, výdrž a mrštnosť, koncentráciu či rovnováhu…

            Dôležitým pravidlom je, že parkouristi sa majú pohybovať v mestskom prostredí nedeštruktívnym spôsobom. Neničiť súkromný majetok, historické budovy. Tréning sa podobá na klasický gymnastický, ďalšou základnou tréningovou metódou je beh. Pridáva sa posilňovanie či strečing. Parkour sa ocitol niekoľkokrát aj na filmovom plátne, konkrétne vo filmoch Luca Bessona.

            Vo filme Purpurové rieky II. si mohol vidieť mnícha, ako uteká pred policajtom. Ten mních bol Davil Belle osobne. Parkouristi sa ocitli aj v ďalšom Besonovom filme Taxi Taxi, v podobe štyroch ninjov utekajúci opäť pred policajtom, alebo v bondovke Casino Royal či Okrsok 13.

            Parkour je známy aj z reklám na bežecké topánky, niečo podobné parkouru sme videli aj u nás v reklame na slovenskú banku. V Žiline máme tento športový klub, ktorý zastrešuje naše Občianske združenie Vlči Parkour. Prihlásiť sa môže každý od 5 do 15 rokov.

          • História vzniku Parkouru

          • Parkour sa inšpiroval mnohými zdrojmi, predovšetkým Prirodzenou metódou Georgesa Héberta, ktorá vznikla na počiatku dvadsiateho storočia. Francúzki vojaci vo Vietname sa inšpirovali Hébertovou prácou a vytvorili to, čo je dnes známe pod pojmom parcours du combattant.

            David Belle sa k tejto prekážkovej trati a Hébertovej Prirodzenej metóde dostal vďaka otcovi, Raymondovi Bellovi, francúzskemu vojakovi, ktorý sa týmto disciplínam venoval. David Belle trénoval mnohé disciplíny, napríklad bojové umenia či gymnastiku, a hľadal možnosť ich využitia v živote. Po presťahovaní do Lisses v roku 1987 (predmestie Paríža) David Belle pokračoval vo svojej ceste.

            Tu sa k nemu pridala skupina ľudí (napr. Sébastien Foucan), ktorá s ním trénovala, rozvíjala schopnosti a definície. V roku 1997 tak vznikla skupina Yamakasi (názov pochádza z jazyka Lingala a znamená silné telo, silná duša, silný človek).

            Niekedy v roku 1998 vznikol samotný názov disciplíny – parkour. Skupina Yamakasi sa rozdelila v roku 1998 kvôli nezhodám ohľadne show Notre Dame de Paris. David Belle odišiel zo skupiny a keď Yamakasi v roku 2001 natočili film Yamakasi, David ho označil za prostitúciu umení.

            V lete 2003 vo Veľkej Británii odvysielali reportáž Jump London so Sébastienom Foucanom, ktorý odštartoval rýchle šírenie parkouru po celej krajine. Zároveň však vznikol nový prúd a napokon oddeľujúca disciplína s názvom Free running.

          • Robota naučili základy PARKOUR

          • Objektív je špeciálna rubrika, v ktorej predstavujeme zaujímavé snímky či videá zo sveta vedy a technológií.

            Len pred rokom sa robot Atlas od spoločnosti Boston Dynamics predviedol efektným saltom vzad. Tento rok na jar sa zas vybral prebehnúť do parku a dokázal preskočiť malú prekážku. Musel však najprv zastaviť a pripraviť sa na výskok oboma nohami.

            Neúspešne Inžinieri v Boston Dynamics schopnosti svojho robota opäť posunuli ďalej, čo predviedli v novom videu.Atlas najprv pokojne dobehne k veľkému brvnu a preskočí ho ako človek.A potom príde k trom vyšším schodom, z ktorých má každý štyridsať centimetrov.