• Predstavujeme vám nášho nového trénera workoutu

          • Street Workout, alebo Kalistenika, je v skratke cvičenie s vlastnou váhou tela. Pri takomto cvičení človek využíva rôzne fyziologicky prirodzené cviky na komplexné precvičenie celého tela, ako napríklad drep, zhyb, kľuk…

            V modernom prevedení takéhoto cvičenia sa využívajú aj rôzne gymnastické cviky a prvky, akými sú napríklad stojka, predná páka (frontlever) alebo vzpor na rukách bez opory nôh (planche).

            Na takýto šport sme prijali nového trénera 21-ročného Matúša Hubočana zo Žiliny, ktorý sa bude venovať deťom práve touto kategóriou. Deti tak okrem parkouru a freerunu budú môcť vyskúšať a naučiť sa aj workoutu. 

            "Workout je šport pre každého. Či už sa človek chce iba cítiť lepšie, vyzerať lepšie alebo dosahovať neuveriteľné, ba až nadľudské výkony. Je tu niečo pre každého a to je jeho najväčšie čaro," vraví Matúš, ktorý sa už teraz teší na to, ako naučí deti nové triky. 

          • Nad avizovaným návratom detí do škôl visí veľký otáznik: Čo hovoria na testovanie odborníci?

          • Ťažká logistická úloha! Minister školstva Branislav Gröhling má v priebehu pár dní pripraviť pretestovanie všetkých žiakov, učiteľov a rodičov.

            Tak znie podmienka premiéra Igora Matoviča, aby sa deti 7. decembra opäť mohli posadiť do školských lavíc. Použiť sa má pri tom aj nová forma testovania zo slín. Čo na to hovoria odborníci, učitelia či samosprávy? Minister školstva Branislav Gröhling prišiel na rokovanie Ústredného krízového štábu s jasnou ideou, ako vrátiť žiakov do škôl. Všetko sa malo riadiť podľa semafora a triedy sa mali zatvárať podľa aktuálnych pozitívnych prípadov.

            Zamestnanci, žiaci či rodičia sa mali testovať len na dobrovoľnej báze. Jeho návrh však narazil na odpor odborníkov aj premiéra Igora Matoviča, ktorý návrat do školských lavíc 7. decembra povolí, ale pod jednou zásadnou podmienkou. „Ak sa škola rozhodne, že chce deti privítať vo svojich priestoroch, tak by musela zabezpečiť pravidelné testovanie svojich žiakov a ich rodičov,“ vyhlásil premiér Igor Matovič.

            Kloktadlová metóda

            V školách by sa mala začať využívať nová metóda testovania zo slín, ktorú predstavil vedec Pavol Čekan predstaviteľom vlády pred niekoľkými dňami. „Chceli by sme priniesť inovatívnu formu odberu vzorky, aby to deti mali pohodlnejšie, než s tou paličkou,“ povedal Matovič s tým, že sliny žiakov z jednej triedy by sa zozbierali do jednej nádoby a následne by sa táto vzorka odoslala na vyhodnotenie. Ak by sa objavila v triede pozitívna vzorka, všetci by sa ešte pretestovali antigénovými testmi. Táto metóda je určená nielen deťom, ale aj tým, ktorým je výter z nosohltana nepríjemný.

            Nedá sa to stihnúť?!

            Minister školstva už teraz hovorí o tom, že dostal neľahkú úlohu. Do konca týždňa chce pripraviť plán, s ktorým mu pomáhajú všetky dotknuté strany. „Asi to nebude možné celoplošne, naraz a v jeden deň pre všetkých. Budeme uvažovať o tom, ako to nafázujeme,“ uviedol Gröhling na adresu testovania v školách. V decembri sa stihne zrejme len jedno kolo. Ministrov tím odborníkov uvažuje aj nad možnosťou, že vyučovanie by sa obnovilo len tam, kde sa príde otestovať väčšina rodičov.

            Na presnom čísle, koľko percent rodičov sa musí dať otestovať, sa ešte nedohodli, najpravdepodobnejšie je to 70 až 80 %. Ostatní rodičia, ktorí by sa odmietli testovania zúčastniť, by tak museli nechať deti doma na dištančnej výučbe. Toto riešenie však nie je definitívne a ak by sa ním nakoniec riadili, museli by vyriešiť aj právnu stránku veci - ak má totiž dieťa povinnú školskú dochádzku, nie je isté, či ju môže štát podmieňovať testovaním.

            Nezodpovedané otázky

            Zorganizovanie testovania si nevedia predstaviť riaditelia viacerých škôl na Slovensku. „Neviem si to predstaviť. Museli by to celé zabezpečiť zriaďovatelia, my na to nemáme odborné vzdelanie ani vybavenie,“ hovorí šéf Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. Jasno v tom nemajú ani samosprávy. ZMOS zatiaľ analyzuje možnosti, ako to celé uskutočniť. „Pre zabezpečenie testovania priamo v školách ešte nie sú zodpovedané všetky otázky a nie sú určené jednotlivé kompetencie,“ uviedol za ZMOS starosta Lamača Lukáš Baňacký.

            Autor: kuk, sk, mb, df, Nový Čas

          • Rozhodnutie uvoľniť opatrenia dáva športovcom šancu sa aspoň z časti nadýchnuť

          • Dnešné rokovanie pandemickej komisie prinieslo dobré správy aspoň pre niektoré segmenty. Od pondelka sa čiastočne otvárajú viaceré športoviská a povolí sa aj organizovanie širšieho počtu líg.

            Na piatkovej pandemickej komisii sa schválilo niekoľko pro-športových uvoľnení. Od pondelka sa k piatim najvyšším ligám vo futbale, hokeji, basketbale, volejbale a hádzanej pridajú aj dve druhé najvyššie ligy vo futbale a hokeji. Podmienkou však bude antigénový test.„Všetky súťaže naďalej ostávajú bez divákov, no už to, že sa môžu organizovať, je svetlom na konci tunela,“ uviedol po rokovaní štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre šport Ivan Husár.

            Okrem toho sa od pondelka otvárajú aj plavárne, športové kluby a fitnescentrá, maximálne do počtu šesť osôb. Pôvodne mala výnimka na vstup platiť len pre členov klubov, no nakoniec sa plénum zhodlo na uvoľnení pre všetkých.

            Rokovania sa v pondelok presunú na Ústredný krízový štáb. Konzílium by malo diskutovať aj o zmene pri jednorazových súťažiach. Momentálne je totiž povinnosťou absolvovať PCR test, návrh je, aby postačovalo absolvovanie antigénového testu.

            „Tento krok dáva jednotlivým športovcom aspoň malú šancu sa nadýchnuť. Je to pre ich celosezónnu športovú prácu nevyhnutnosť,“ uzavrel štátny tajomník Husár.

            Dobrá správa pre náš športový klub je tá, že už od pondelka môžeme športovať aj my. Naše deti sa tak môžu tešiť opäť na tréningy. 

          • Usmernenie MŠVVaŠ SR k vyhláške v oblasti športu

          • Podľa uznesenia vlády SR č. 693/2020 zo dňa 28.10.2020 platí, že osoby, ktoré sa preukážu NEGATÍVNYM výsledkom testu na COVID-19, vykonanom v termíne a v súlade s týmto uznesením, sa počnúc dňom 2.11.2020 riadia vyhláškou ÚVZ SR č. 12 /2020 z 29. októbra 2020, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí.

             

            Pre vykonávanie športovej aktivity od 2.11.2020 platí:

            (1) Športová aktivita (tréning) v jednom okamihu na jednom športovisku môže vykonávať najviac 6 osôb (vrátane trénera), rúška nie sú povinné (odporúčame však ich používanie).

            To znamená, že od 2.11. 2020 je možné vykonávať tréning 5+1.